fbpx

Nem szívesen dolgozom liszttel a konyhában, mert az első gondolatom a vele járó takarítás, ami még nagyobb feladat, ha segítséget is kapok közben. Elkészítése családi programnak tökéletes, bár én jobban szerettem gyerekként is inkább fogyasztani, mint elkészíteni… kisfiam azonban mindkét területet élvezi és szereti, kis kuktaként és fogyasztóként is nagy boldogan vesz részt a feladatban.

Mivel a tészta nem kényes, így előre elkészíthető, nem kell minden fázist egyszerre elvégezni. Begyúrhatjuk előre a tésztát – a nyújtást és főzést, akár másnapra is tartogathatjuk. Mivel én szeretem egyszerre letudni a takarítást :D, így azt a trükköt alkalmazom, hogy dupla mennyiséget készítek egyszerre és a fagyasztóba is teszek belőle, ha éppen valami gyors, de finom ebédet kell alkotni. (Jó tanács! egy tálcán fagyaszd ki a gombócokat és csak utána ömleszd őket egy hűtőzacskóba)

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem mindig kevés a szilva a gombócban 😀 😀 😀 azt vettem észre, hogy szívesebben fogyasztom a derelyét, ami szilvalekvárral van megtöltve. A friss, érett szilva nem tud olyan puhára pépessé megfőni a gombócban. Érthető….szilvalekvárt 16órán át főzzük a kívánt állagra, mit várjunk el pár perc forró vízben való bugyogástól?! Így azon kaptam magam, hogy hangulatomtól függően készítek szilvásgombócot vagy derelyét – formázom így vagy úgy a tésztát, azonban tölteléknek lekvárt választok hozzá! 

Még egy érv a lekvárral való töltés mellett – nem kell attól tartani, hogy kidurran a gombóc és a leve távozik a főzőlébe….
Mivel a szilvásgombóc fahéjjal az igazi, ennek köszönhetően született meg fahéjas szilvalekvárunk – kóstoltátok már?

Hozzávalók a tésztához:
(a tészta elkészítése A tökéletes nudli receptnél)

700gramm burgonya
1evőkanál zsír
2db tojás
200gramm liszt

Sajnos az igazi gombóchoz burgonya és fehér liszt kell, így diétázóknak nem ajánlom 🙁  fehér lisztet helyettesíteni lehet más típussal, azonban soha nem lesz az igazi….