fbpx

Legtöbben félnek belevágni és inkább csak étteremben rendelnek kacsát, azonban ha sikerül eltalálni a megfelelő sütési technikát, mennyei lakomát varázsolhatsz egy pillanat alatt a családi asztalra és garantálom, mindenki megnyalja mind a tíz ujját az étkezés után 😀 
A sült kacsamellet legtöbben ott rontják el, hogy túlsütik, ami a legnagyobb hiba, amit ezzel a elsőrendű hússal el lehet követni. Az igazi ínyencek a kacsát angolosan, azaz rozén fogyasztják. 

Néhány tipp, hátha segítségetekre lesz:

 • Ideálisabb kisebb méretű kacsamelleket választani – 20-25dkg-s darabokat.
 • Sok háztartásban előfordul már sous vide készülék, ami megkönnyíti a tökéletes kacsamell elkészítését.
  A sous vide-álás (szuvidálás) olyan főzési eljárás, mely során légmentesen lezárt tasakokban lévő ételt vízfürdőbe helyezünk, és ott állandó alacsony hőmérsékleten tartva készítjük el. Az étel omlós lesz anélkül, hogy veszítene eredeti színéből, tápanyagaiból és textúrájából. A kacsamellet 60 percig 54-58 fokon hőkezeljük.
 • A legtökéletesebb eszköz a hússütéshez egy öntöttvas serpenyő, amit nem csak a kacsamell sütés miatt érdemes beszerezni, hiszen a megfelelő sütési állag elérésén túl, az elsődleges szempont az egészségünk. Az öntöttvas serpenyő semmiféle kémiai anyagot nem tartalmaz és nem is kezelik ilyesmivel.
 • A kacsamellet egy papírtörlővel itasd fel, bőrét egy éles késsel irdald be (vágd be keresztbe), de vigyázz, hogy a húshoz ne érjen hozzá a kés, nehogy sütés közben az értékes húslé távozzon.
 • A kacsamellet a sütés előtt nem fűszerezzük, sót csak a szeleteléskor használunk (sous vide eljárásnál a vákuumzacskóba lezárás előtt pár szál kakukkfüvet érdemes elhelyezni)
 • Használj zsiradékot (mi Gőcze mangalica zsírt használunk, ha éppen nincs kacsazsír a hűtőben), hevítsd fel a serpenyőben és tedd bele a kacsamelleket bőrükkel lefelé. Pirítsd pár percet, de nem szabad elkapkodni a folyamatot, hisz nem az a cél, hogy a kacsamell bőre gyorsan megpiruljon, hanem hogy a hús ezen oldala is kapjon egy kis kérget. Ez az a pont, amikor rutin hiányában vagy gyorsan fordítják meg vagy túlsütik a húst – hagyatkozzatok a megérzésetekre! (Támpontként közepesnél kicsit nagyobb lángon kb. 6-8percet sütjük a kacsamellet, másik oldalát ugyanakkor már jóval rövidebb ideig kb. 2-3 percig.)
 • Szeletelés előtt a húst pihentetni kell – ezt nehéz kivárni, mert szívem szerint azonnal nekiesnék 😀 – de türelem! 5-10 percet takarjátok le, ez tökéletesen elegendő idő, hogy elkészítsétek a köretet, a POLENTÁT. A hozzávalókat egy lábasba öntsd bele és folyamatos keverés mellett forrald fel. Vigyázz a kezedre, mert könnyen ráfröccsenhet a forró kukoricakása! Állásában az állaga változik, így hagyd kicsit hígabbra, így könnyen adagolhatod a tányérra, vagy öntsd tálba és hagyd kicsit hűlni, hogy szeletelhető legyen. 
 • A kacsamellet csak szeletelés után sózzátok és borsozzátok ízlésetek szerint.

 

Hozzávalók a polentához:

 • 300ml tej
 • 300ml víz
 • 20gr vaj
 • 130gr kukorica dara
 • só, bors

 

Lepjétek meg a családot, barátokat ezzel a gyors, de fenséges menüvel és fogyasszatok mellé PIKÁNS LILAHAGYMALEKVÁRUNKBÓL

Jó étvágyat kívánunk!

Ha szeretnél többet megtudni a PIKÁNS LILAHAGYMALEKVÁRRÓL – olvasd el blogbejegyzésünket!