fbpx
Emlékszem, amikor először ettem hagymalekvárt, először nem tudtam megfogalmazni pontosan mit érzek, hiszen egyszerre volt édes és sós, kicsit savanyú, állaga ragacsos, de alig bírtam abbahagyni.
Többnyire pástétomokhoz fogyasztják, leginkább libamáj mellé kínálják e pikáns feltétet. Lényegében mindenhez megy 🙂 sajtokhoz, sült húsokhoz, zöldségekhez… de tálalhatjuk puliszkára is – a legegyszerűbb ételt is feldobja!

A hagymalekvár készítésének legnehezebb része a tisztítás és a hagyma közepének az eltávolítása, (ha a hagymalekvár készítésére vállalkozol, ne hanyagold el ezt a lépést, különben megkeseredhet), majd az aprítás.

Inzulinrezisztensként sokat próbálkoztam elkészíteni a hagymalekvárt cukor hozzáadása nélkül (diétánkban a cukor tiltólistás), azonban kudarcot vallottam – az első lépés ugyanis a cukor karamellizálása és ebben a lilahagyma átforgatása….az elveimből azonban nem engedtem, így a természetes ízesítőszert vettem alapul, cukor helyett mézet használtam (igaz, diétánkban mézet sem fogyaszthatunk, de a lelkemnek még mindig jobb így….)!
Az aprított hagymát tehát méz, balzsamecet, fűszerek és saját cukormentes szilvalekvárunk hozzáadásával átforgattuk, majd addig főztük, míg egészen sötét barnás-bordó színe nem lett és teljesen meg nem puhult a hagyma, valamint az állaga kellően ragacsossá nem vált. 

A Gőcze pikáns lilahagymalekvár igazi egyedi ínyencség, gazdagon bántunk a fűszerekkel, hisz ettől válik különlegessé!

A hagymalekvárt ugyanúgy sterilizált üvegekbe töltöttük, mint minden más lekvárunkat és pástétomunkat, majd hőkezeltük, így felbontásig hosszú ideig polcon tartható, utána azonban hűtőben tárolandó, bár nem hiszem hogy marad belőle 😉

Kattints a címkére és kezdődhet a vásárlás!