fbpx

Természetes immunerősítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatása révén használhatjuk a megfázásos időszakban! Több ok miatt is hatásos, az egyik, hogy cukorszirupként bevonatot képez a gyulladt nyelőcsövön, így csökkenti az irritációt. A másik ok pedig a hidrogén-peroxid, mely fertőtlenítő hatású, a baktériumok ezt ki nem állhatják. A legjobb, ha naponta kanalazol akácmézből vagy hársmézből napközben. 

Különböző fertőtlenítő népi praktikákat alkalmazhatsz – az én receptem ehhez a reszelt gyömbér, mézzel, citromlével és fahéjjal.

Nagymamáink a mézes-fokhagymás keverékre esküsznek, hiszen  kiváló csodaszer. A fokhagyma is közismert az antibateriális hatásáról, végy 2-3 gerezd fokhagymát törd apróra és fogyaszd egy evőkanál mézzel. Egy kicsit csíp, ugye? Zavar a fokhagymaszag?
Hogy könnyebb legyen lenyelni, a következőképp készítsd el, jó előre, hogy ha szükséges, legyen mihez nyúlni! Az elkészítés módja egyszerű, meg kell pucolni a fokhagymát egy kis üvegbe tölteni, mézzel felönteni és heteken át a polcon lefedve tárolni, ennyi idő kell, hogy összeérjenek az ízek. Ez idő alatt a fokhagyma megsötétedik, és megfesti a mézet is, amely egészen folyóssá válik. Ne aggódj, nem romlik meg. A keveréknek körülbelül olyan sötét színe lesz végül, mint a szójaszósznak vagy a balzsamecetnek. A folyamat hatására a fokhagyma elveszti csípősségét, és erős illatát. Egyszerűen elrágható, mégsem lesz bűzös lehelet. 
Természetesen komoly fertőzések esetén nem mindig elég, de egy próbát megér, nem?!