fbpx
Idegen számotokra a zakuszka kifejezés? Jobban ismeritek azt a szót, hogy ajvár? Vagy egyikről sem hallottál? 😀
zakuszka eredetileg Örményországból vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető, különféle zöldségekből és paprikából készült krém. Tehát míg délen ajvárként nevezik, addig Erdélyben zakuszka néven vált ismertté.
A zakuszkafőzés szokása kezdi meghódítani a magyarországiakat is, éppen ezért rengeteg változata ismert és igen sokrétű.
Erdélyben a zakuszkafőzés nem csupán egy az őszi eltevések közül, hanem sok esetben családi, baráti, vagy egyenesen társasági esemény is. Az elkészült zakuszkát aztán a szomszédokkal is megkóstoltatják, jönnek a barátok, cserélgetik egymás közt a sárgálló, piros, vagy rozsdabarna színű befőttes üvegeket, ízlelik, hümmögnek hozzá: van, aki a csípősre esküszik, más arra, amelyben több a paradicsom, a gombást nem kedveli mindenki, van aki épp csak megkóstolja a padlizsánost, mert kedvence a paszulyos és így tovább.
A zakuszkát legtöbb esetben pástétomként használják, és kenyérre kenve fogyasztják, de szószként húsok mellé, illetve szószok, raguk és egyéb ételek ízesítőjeként is tökéletesen megállja a helyét. A paprikakrém tökéletes reggelire, ebédre vagy vacsorára, gyakorta kínálják kenyérre kenve. Felhasználható tésztaételekhez is hozzáadott mártásként. 
A zöldségek arányát ízlésünk szerint változtathatjuk, ahogy a fűszerezést is (más arányban van jelen a paprika a padlizsános, babos és gombás zakuszkánkban…).