fbpx

Ízek, melyeket gyerekkoromban éreztem utoljára, nagymamám órákat töltött a konyhában amikor is több fogásos ételsorokat készített hétvégén a családnak, de rég is volt…. nem vagyok egyedül, sokan nosztalgiázunk a mama főztjéről. Fülemben csengnek beszélgetések ételekről, szokásokról, képek az újságból kivágott receptek halmazáról. Sajnálom, hogy nem adta át nekem mindazt a tudást, ami a birtokában volt.

Nem vagyok elveszett a konyhában… ma már….azonban a fakanalat a főiskolán ismertem meg először 😀 soha nem felejtem el, hogy ételkészítés órán (korábbi félévben elméletben már mindent lefőztünk) ragulevest kellett készítenem és teljesen tanácstalan voltam, amikor a tálcán teljes valójában egy csirkecomb virított, tessék láss hozzá…, azt a filézési technikát inkább nem részletezném… a leves elkészítésekor nem csak ezzel az egy lépéssel volt problémám, de megoldottam, aznap azonban nem levest tanultam meg elsődlegesen készíteni, hanem, hogy nincs lehetetlen, csak akarni kell….számtalanszor jutott eszembe ez a történet, amikor a recepteket alakítottuk, finomítottuk az évek alatt. Mennyi kóstolás, próbálkozás, siker, kudarc van mögöttünk és még nincs vége! Tervekkel, célokkal vagyunk tele, reméljük mihamarabb beszámolhatunk róla nektek! 

Ezt az üres füzetet Zsolt mamájánál találtuk évekkel korábban, nem egy friss nyomat, ránk várt, szeretnénk teljesen megtölteni…. van még benne pár üres oldal.

Ha szeretnél otthon zakuszkát készíteni, íme pár jó tanács és összetétel:
 2,5kg padlizsán
1,5kg paprika
1,5kg hagyma
só, bors
400ml olaj
1liter paradicsomlé
 Az egész padlizsánokat előmelegített sütőben kb. 1órán át sütjük, amíg a bőrük el nem kezd ráncosodni. Megvárjuk amíg kihűl, majd kikaparjuk a belsejét. A paprikát szintén megsütjük, (van aki lehúzza a bőrét – mi nem szoktuk…) csumáját eltávolítjuk és a padlizsán húsával leturmixoljuk.
A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zöldségpürét és a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk, folyamatos keverés mellett készre főzzük.
Eléggé időigényes és macerás a zakuszkafőzés, több fázisban is el lehez készíteni – előző nap lesütheted a padlizsánt, ha nincs kedved mindent egy napra tartogatni 😉 
A jó minőségű alapanyagokból készített zakuszka akkor van kész, amikor a felhasznált olaj megjelenik a krém tetején. Ilyenkor a kész krémet tiszta befőttesüvegekbe kell szedni, majd a lezárt befőttes üvegeket száraz dunsztba tenni. Dunsztolva, hideg, száraz helyen sokáig eláll. A felnyitott üvegeket azonban minden esetben a hűtőben kell tárolni, s célszerű néhány napon belül elfogyasztani a benne lévő krémet. 
Ha télen megkívánod, csak kapj elő egy üveggel vagy látogass el oldalunkra a rendeléshez 😉